Scania LT76

Scania LT76. Dit type is uit 1963 met 225 pk , waarbij de T staat voor tandem aangedreven, oftewel een 6x4.

De neus en cabine is gemaakt van messing en is niet groot in vergelijking tot de tegenwoordige megaspace / grossraum cabines . Daar deze cabine heel weinig ruimte biedt aan elektronica heeft het wat hoofdbrekens gekost om toch de motor, snelheidsregelaar, 2,4GHz ontvanger, accu, geluid/lichtset en 2 luidsprekers kwijt te geraken. En tevens hadden de chauffeur en kraanmachinist een plekkie nodig.

De bouwtijd bedraagt ongeveer 4 jaar.

Voor het model is o.a. gebruikt gemaakt van Wedico stalen cardan dubbel aangedreven assen, met zelfgemaakte pendel. De vooras is eerste type van Wedico, daar deze iets smaller moest zijn dan de aandrijfassen. Verder is er veel zelfbouw en samenstellen aan het model te pas gekomen.

Achter de cabine staat een zogenaamde “preekstoel”, het dialect voor een beugel, waar de mast van een kraan op kan liggen, zodat ie niet de cabine kraakt

Dit type werd in de jaren 60 heel veel gebruikt in het wegvervoer vanwege zijn betrouwbare eigenschappen, en vanwege een prima en goed toegankelijk verblijf voor de chauffeur en eventuele bijrijder./ kraanmachinist.